SOLUCIONS I EINES DE GESTIÓ D'ÀREES INDUSTRIALS

Ponent: Julia Company. Directora General de IVACE.

– “La Indústria havia sigut una de les grans oblidades de les passades legislatures”.

– Calia elaborar un Pla Estratègic per a la Indústria. “Les indústries se situen en un espai, els parcs empresarials, que ha de tindre l’adequada qualitat, tant en infraestructures comunes, com en serveis de valor afegit”.

– Calia dotar a les àrees industrials d’una llei, perquè tingueren una gestió moderna, i així es va fer.

– Una de la novetats més importants va ser la decisió de donar suport a les Inversions per a modernitzar les Àrees Industrials, a través dels ajuntaments.

– El tipus d’inversions que es va secundar va ser: fibra òptica, videovigilància, mobilitat, ecoparc, sanejament d’aigües, imatge del polígon, millora viària, senyalització, gas, carril bici, eines web…

– Va haver-hi una altra línia d’ajudes per a acabar polígons a mitjà executar, com els d’Ador i Vilafranca.

– Per a 2020 hi ha previst un programa d’inversions de 32 milions de € i ajudes de 5 milions per a generació d’energia renovable.

– Assenyala 3 casos d’èxit, els municipis d’Ibi, Gandia i
Riba-rroja, que van executar la totalitat de les memòries i, a més, van reinvertir les rebaixes que van obtindre en les licitacions.

Ponent: Fran Izquierdo, Segurinter.

– Plataforma per a gestors i empresaris on se centralitza tota la informació de la seua Àrea Industrial i de les seues empreses, integrada i relacionada mitjançant un Sistema d’Informació Geogràfica Industrial de disseny propi (SIGI).

– Aquesta eina incorpora els Sistemes d’Informació Geogràfics com a base del seu projecte, i al qual se li afigen noves tecnologies com la Intel·ligència Artificial. El projecte s’ha desenvolupat sobre web, la qual cosa permet que els usuaris puguen connectar-se des de qualsevol dispositiu en qualsevol lloc, millorant la seua accessibilitat.

– L’eina naix amb caràcter nacional, per la qual cosa tota la informació que es desitge fer pública per part dels Gestors o de les Empreses podrà ser consultada per qualsevol usuari de la web, aconseguint així un major abast i repercussió d’aquesta. D’aquesta forma augmenta la presència en Internet de la seua Àrea Industrial i de les empreses situades en aquesta.

– La plataforma té com a objectiu principal el fer costat a les zones industrials. Com aquesta fi, s’han desenvolupat diferents eines i serveis per a tots els usuaris de les àrees industrials. Les zones industrials són un ecosistema viu format per 5 grups principals que de manera directa o indirecta estan relacionats.

Ponent: Benjamín Martínez, IMEDES.

– Especialitzats en anàlisis i estudis relacionats amb la gestió d’àrees empresarials. Van començar aquest tipus de treballs en 2004, destacant l’elaboració de censos complets de polígons industrials, la creació d’un manual per a la creació i

bon govern de les entitats gestores i diversos estudis vinculats a la gestió mancomunada de residus, plans de mobilitat, …

– La llei 14/2018 marcarà un abans i un després en la qualitat dels parcs empresarials. Després de la llei, estan especialitzant-se en l’elaboració d’anàlisi a mig-llarg termini de la situació i necessitats d’un parc empresarial. Cataloguen i valoren la situació de partida, identifiquen les manques, ajuden a desenvolupar una EGM, es consensuan les directrius en la política d’inversions locals i s’estableix un pla d’acció.

– Una àrea empresarial ben gestionada i amb molt bones infraestructures i serveis multiplicarà el valor de l’actiu immobiliari i a augmentar la competitivitat de l’empresa.

Ponent: Monserrat Ambrós, Gerent Polígono Bufalvent (Manresa).

– En una fase inicial l’entitat es va centrar en la creació i gestió de serveis bàsics. En la fase d’evolució van organitzar seguretat privada, el centre de serveis, van consolidar l’entitat i van començar a plantejar-se projectes públic-privats de major envergadura. Van promoure serveis com la fibra òptica, videovigilància i restricció d’accessos, guarderia infantil,…

– Aposta per l’economia circular i la simbiosi industrial. Treballen aquests temes des de 2015, sempre al costat de l’Ajuntament de Manresa i, des de 2018 en un àmbit d’actuació major, el comarcal, per a aconseguir augmentar les sinergies entre empreses.

– Alguns exemples: abocador comarcal que genera biogàs, subministrant calor i electricitat a una sèrie d’empreses, estudi d’una caldera de biomassa per a subministrar calor a un hospital pròxim, mancomunitat per a la gestió de residus en la zona comercial de “*Els *Trullols” -projecte extrapolable a altres àrees industrials-…

– Des del seu centre de gestió assessoren les empreses, emeten informació relativa a aquests temes, ajuden amb les certificacions i procediments administratius,….